23948sdkhjf

Hemköp hämtar ny chef från Coop

Efter många sömnlösa nätters funderade fattade Mats Johansson det svåra beslutet att kliva av från jobbet som Coop Forum-chef i Borlänge och bli chef för Hemköps region för Dalarna och Norrland.

Som Coop Forum-chef har Mats Johansson varit mycket framgångsrik, och på fyra år lyckats fördubbla butikens omsättning.

– Det var knappt någon som trodde på mig när jag avslöjade nyheten. Jag har ju jobbat i 42 år inom kooperationen, berättar han när Fri Köpenskap ringer upp.

Varför tog du jobbet?

– Coop Forum i Borlänge står på topp nu, och kan knappast bli så mycket bättre. Jag är 55 år och vill anta en sista utmaning innan jag går i pension. Det lär väl inte komma så många fler chanser. Dessutom har jag fått ett jobb där jag kan utnyttja min kapacitet på ett bättre sätt.

Hur då?

– Jag får ju ansvara för 25-30 butiker, vilket bland annat innebär mycket mer resande och kontakter. Jag har jobbat så tidigare, när jag var regionchef inom Robin Hood. Och det var ett otroligt spännande jobb.

Och vad tycker du om Hemköp?

– Jag bor ju i Dalarna, och Hemköp har varit föregångare i mycket, bland annat när det gäller att satsa på miljö och svenskt kött. Just nu är väl kanske Hemköp inte den hetaste kedjan, men tillsammans med de anställda ska jag nog kunna få tillbaka kunderna. Inte så att jag har något färdigt program, utan nu ska jag först och främst lära mig mer om kedjan och de olika butikerna.

Det är många som tycker att du påminner om den legendariske Hemköpschefen Nils-Eric Johansson, både till utseende och ledarstil...

– Ja, det har jag hört förut, och det tycker jag är ett bra betyg. Nils-Eric var oerhört kundfokuserad, och det är jag också. I allt jag gör handlar det om att sätta kunderna främst.

Vem var det som fick dig att lämna kooperationen för Hemköp?

– Carl Erik Möller, Hemköps nye vice vd. Vi har tidigare arbetat ihop på Robin Hood. I tre år hade vi ett mycket nära samarbete; han var regionchef i Syd och jag i Norr. Sedan dess har vi hållit kontakten, och en dag ringde han och sa att nu vill jag att du börjar hos oss.

Och bättre lön får du också...

– Visst får jag det. Så blir det väl när man byter jobb. Men framförallt får jag ett helt annat arbete, och det känns faktiskt mer berikande. Jag har varit chef för Coop Forum i Borlänge i fem och ett halvt år nu, och jag kände att det var dags att göra något nytt.

Håkan Okonofua

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062