23948sdkhjf

Axfood tänker fortsätta

Axfood kommer fortsätta att utnyttja hembudsrätten och köpa Vivo-butiker i attraktiva lägen. Det beskedet ger Axfoods vice vd Anders Nyberg i en intervju med Fri Köpenskap.

– Axfoods övergripande strategi är att växa med de helägda kedjorna. Finns det lägen som passar in i vår struktur, och handlaren vill sälja, då köper vi. Men merparten av de butiker som säljs kommer sannolikt fortsätta tillhöra Vivo.

Anders Nyberg tycker egentligen att frågan om hembudsrätten är uttömd vid det här laget. Han vill tona ned konflikten med Vivo Stockholm och påpekar att det pågår en dialog.

Annars hänvisar han till de avtal som tecknades när D-gruppen och Dagab gick ihop och bildade D&D, avtal som han anser handlarna ger sken av att inte känna till.

– En stor del av värdet när man slog ihop D-gruppen med Dagab var de lägen och avtal som fanns med handlarna. Många handlare har fått betalt för det. Detta har inte förändrats i och med bildandet av Axfood, säger Anders Nyberg och understryker att många lägen är framtagna inom D-gruppsorganisationen.

Axfoods köp av en Vivo-butik i Tumba för cirka ett år sedan, vilken senare ombildades till Willys, fick hård kritik av Vivo Stockholm. Det ledde till att en strukturgrupp med representanter från både Vivo och Axfood bildades, med syfte att diskutera liknande affärer innan de slutfördes. Trots detta föregicks Axfoods senaste köp av en Vivo-butik i Saltsjöbaden inte av någon diskussion. Anders Nyberg hävdar att strukturgruppen fortfarande existerar, men påpekar att köpmannen Tom Strand inte ville dra in Vivo Stockholm.

Vivo Stockholms vd Hans Carlsson tycker att de butiker som är till salu borde bjudas ut till öppen försäljning. Vad tycker du om det?

– Om vi har avtal där det stipuleras hur värderingen ska gå till och som någon en gång betalat för, så vore det ju idiotiskt, som att slänga pengarna i sjön, att inte följa dessa avtal. Vi får ju utgå från att de som skrivit på avtalen inte är vare sig naiva eller okunniga om vad som gäller. Handlare är begåvade, så de lär ju förstå vad de skrivit på.

Vivo Stockholm har hotat med att dra frågan inför rätta, vilket Anders Nyberg inte anser är någon bra idé.

– De enda som skulle tjäna på det är juristerna.

Denna artikel är också publicerad i veckans pappersutgåva av Fri Köpenskap.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.086