23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Fri Köpenskap
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Möjligt sänka halten av akrylamid i maten

Det verkar gå att sänka halten av akrylamid i livsmedel. Lägre temperaturer och längre tillverkningstid förefaller vara några vägar att gå.

Det är resultatet av den forskning som gjorts under de två månader som gått sedan Livsmedelverket gick ut med rönen om halterna av de misstänkt cancerframkallande ämnet akrylamid i vanliga livsmedel som bröd, chips och pommes frites.



Även andra faktorer som val av råvaror och tillsatser spelar in, berättar Svenska Dagbladet.



- Men det handlar om en balans mellan att minska akrylamiden och att samtidigt inte ta bort smak, arom och andra egenskaper, säger Hans Lingnert, forskningschef på Institutet för livsmedel och bioteknik.



I morgon inleder FN-organen FAO och FAO ett stort möte om akrylamiden i maten. Mötet ska vara i tre dagar.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.094