23948sdkhjf

Tröga kommuner retar Lidl

Tyska livsmedelskedjan Lidl har tröttnat på svenska etableringsregler och motsträviga kommunpolitiker. Lildls planer är att öppna minst 70 butiker.



Arbetet med att få etableringarna till stånd har pågått i två år. Men företagets svenske vd René Lindholm har stött på mycket krångel, skriver Dagens Industri.

Som exempel nämner han Jönköping där kommunen sade nej till etablering på en privatägd tomt.

- Vi har inte någonstans att vända oss för att överklaga. Däremot är det fritt fram för andra parter att klaga på en beslutad etablering och fördröja processen upp till två år, säger han till tidningen.

Han jämför det kommunala styret med kommunistdiktaturerna. Bygglovschefen i Jönköping Bertil Hunemark menar dock att Lidl är mycket svåra att ha att göra med och att de låst fast sig vid en enda etablering.

Lindholm säger till Dagens Industri att han gett upp hoppet om att förändra politikernas inställning. Istället hoppas han på granskningar av matpriserna, larmrapporter från EU och större utrymme för marknadskrafterna.

Han avslöjar dock inte hur långt företaget kommit i sitt arbete i Sverige. En sammanställning som Fri Köpenskap gjorde i våras visade att Lidl haft kontakt med drygt 100 svenska kommuner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127