23948sdkhjf

Öl glädjeämne på danska börsen

Förra året blev ett bra år för den danska bryggeriindustrin. Försäljningen av danskt öl på världsmarknaden ökade med hela 64 procent.

Under året bryggdes 7,2 miljarder liter dansk öl världen över. Det är en ökning med 2,6 miljarder liter. Den främsta anledningen var förstås Carlsbergs köp av Orkla och skapandet av Carlbergs Breweries. Med denna konstruktion blev ju den danska koncernen också delägare i BBH och därmed de snabbt växande marknaderna i det forna Sovjetunionen.

Men också tvåan på den danska ölmarknaden, Bryggerigruppen, med Faxe som mest kända varumärke, ökade förra året. Där var tillväxten tio procent, berättar danska affärstidningen Børsen.

Den stadiga trenden har gjort bryggerierna till kelgrisar på en i övrigt deppig börs i Köpenhamn.

Medan generalindexet KFX tappat 14 procent i år har Carlsberg ökat med nästa lika mycket och Bryggerigruppen har stigit i ungefär samma grad.

Carlsberg och Bryggerigruppen är två av företagen som ingår i Fri Köpenskaps Nordiska Dagligvaruindex. Du hittar en länk till börskurserna, Aktieindex, här till vänster. Den första tabell du når visar kurserna från de fyra nordiska börserna uppdaterade varje kvart. Via en länk längst ned på den sidan får du föregående dags stängningskurser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078