23948sdkhjf

Få märker fisk rätt

Fiskhandeln klarar inte av att märka sina varor på rätt sätt. Det visar den första större undersökning som gjorts ute i butikerna.

Nu pågår uppföljningen av den första studien som gjordes i Göteborg i september. Då var det bara 2 av 28 säljställen som klarade sig helt utan anmärkning, rapporterar Dagens Eko.

För att vara korrekt märkt mot konsument måste fisken som säljs över disk skyltas med handelsnamn, exempelvis torsk, och även ha inforamtion om fångstplats. I sin egen redovisning måste butiken också ha uppgifter som gör att partiet kan spåras hela vägen tillbaka till fångstplatsen.

Sverige fick dispens från EU-förbudet mot fisk med höga dioxinhalter. Skälet var att myndigheterna lyckades övertyga unionen om att svenskar väl känner till de kostråd som finns om att inte äta fet Östersjöfisk för ofta, speciellt rör det kvinnor i barnafödande ålder.

Men för att det ska fungera måste kunderna veta var fisken är fångad.

Konsument- och jordbruksminister Ann-Christin Nykvist understryker att det är handeln som har ansvaret för att märkningen av fisk fungerar och uppmanar kunderna att rösta med fötterna – det vill säga byta butik om handlaren inte klarar av sin uppgift.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.068