23948sdkhjf

Billström har hittat 14 lågprislägen i Stockholm

UR PAPPERSTIDNINGEN: Stockholms finansborgarråd Annika Billström (s) tycks kunna leva upp till löftet att före årsskiftet skaffa fram tio lämpliga lägen för lågprisbutiker i Stockholm. Gatu- och fastighetskontoret har redan överlämnat ett förslag på 14 platser.

Lägena ligger både i innerstaden och utanför tullarna.

– Det handlar både om befintliga lokaler och mark. Det är platser som inte är lämpade för bostäder, mycket på grund av buller och miljö, säger Claes Thunblad, pressekreterare hos Annika Billström.

Den 17 december kommer gatu- och fastighetsnämnden att fatta beslut om tre av platserna; Fagersjö, Mariehäll och Fruängen. Den tyska lågpriskedjan Lidl är spekulant på samtliga tre.

De övriga lägena är ännu hemliga. Enligt Claes Thunblad kommer Annika Billström nästa vecka, dagen efter gatu- och fastighetsnämndens möte, att presentera en lista på tio platser. Sannolikt står även Skärholmen, Hässelby/Vällingby och Spånga/ Tensta med på listan, enligt uppgifter som Fri Köpenskap tidigare har fått av Stadsbyggnadskontoret.

När det gäller Stockholms innerstad har det spekulerats om bland annat Konsums gamla korvfabrik på Söder och området vid Spårvagnshallarna på Birger Jarlsgatan.

Runt om i Stockholms kranskommuner pågår också etableringsprocesser som är olika långt gångna.

En av de aktörer som vill ta del av Stockholms lågprismarknad är Netto, vars svenska verksamhet samägs av Ica Ahold och Dansk Supermarked.

Enligt Netto Sveriges vd Mark Jensen kan en första Nettobutik öppnas redan nästa år.

– Vi kollar marknaden i Stockholm, men vi har ingen färdig plan ännu. Hur snabbt det kommer att gå är osäkert. Men om fem år finns vi definitivt där.

– Första steget handlar om att komma in på marknaden med en 10-15 butiker, säger han.

Lidl har ännu inga butiker i Sverige. Enligt en kartläggning som Svenska Dagbladet gjorde tidigare i höstas låg Lidl långt framme i planeringen av 14 butiker i Stockholmsområdet, varav byggen i Nacka respektive Värmdö beräknades komma igång redan i vinter.

– Vi har stora förhoppningar, men vi kan inte kommentera något. Så är våra spelregler, säger etableringschef Arie Struik till Fri Köpenskap.

Detta är en artikel publicerad i veckans pappersutgåva av Fri Köpenskap.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.61