23948sdkhjf

Grönt ljus i Östersund

UR PAPPERSTIDNINGEN: Regeringen har efter många turer gett klartecken till en handelsetablering i Lillänge i Östersund. Grannkommunen Krokom, som också vill bygga en stormarknad, har däremot bett regeringen att avvakta med beslutet om den planen. Först ska Boverket blidkas.

Regeringen har efter många turer gett klartecken till en handelsetablering i Lillänge i Östersund.

Grannkommunen Krokom, som också vill bygga en stormarknad, har däremot bett regeringen att avvakta med beslutet om den planen. Först ska Boverket blidkas.

Ås i Krokom och Lillänge i Östersund ligger sex kilometer från varandra på var sin sida om kommungränsen. Båda platserna är belägna vid E14, med goda möjligheter för livsmedelsetableringar att locka såväl turister som arbetspendlande länsinvånare.

Planerna på att bygga storbutiker i de attraktiva lägena började ta form för tio år sedan och har kantats av överklaganden och rivalitet mellan de jämtländska kommunerna.

Att regeringen i förra veckan godtog detaljplanen för Lillänge i Östersund innebär att det ärendet slutligen är avgjort. Regeringsbeslutet upphäver det tidigare beslutet i länsstyrelsen i Jämtland att säga nej till planen.

Avgörande var att området är en del av tätorten Östersund liksom att det redan finns arbetsplatser, kollektivtrafik och bostäder.

Miljöminister Lena Sommestad motiverar tillståndet med att planen inte kan förväntas få så långtgående mellankommunala effekter.

AnnSofie Andersson, socialdemokratisk ordförande i Östersunds miljö- och byggnämnd, känner stor lättnad.

– Det är skönt att regeringen har gett oss rätt i att detta inte handlar om en externetablering, säger hon.

Detta är ett utdrag ur en artikel i veckans pappersutgåva av Fri Köpenskap.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.61