23948sdkhjf

- Ingen anledning se på Ica med konkurrenslagens ögon

Dagens två rapporter från Konkurrensverket slår inte mot Ica speciellt. Verket konstaterar att koncentrationen i handeln är stor.- Men det finns ingen anledning att se på Ica med konkurrenslagens ögon, sade tf generaldirektör Jan-Erik Ljusberg på en presskonferens idag.

Det var två rapporter rörande dagligvaruhandeln och livsmedelspriserna som presenterades samtidigt.

De svenska priserna kan pressas och Dagligvaruhandeln – struktur, ägarform och relation till leverantörer.

I den första konstateras att de svenska livsmedelspriserna fortfarande ligger över genomsnittet i EU. Men gapet har minskat betydligt de senaste åren.

1999 låg livsmedelspriserna 19 procent över, idag ligger de 11 procent över. Om momsen tas bort blir skillnaden enbart 6 procent.

En stor del av anledningen till sänkningen är förändrade växelkurser.

Verket konstaterar att hälften av den kvarvarande skillnaden beror på bristande konkurrens.

I den andra utrednignen sägs att faktorer som försvårar konkurrensen är internationaliseringen av handeln, centralisering av inköp, egna varumärken och sortimentsstyrning.

Verket tror att förhållande kan förbättras genom att kommunerna tar större hänsyn till konkurrensfrågor i plan- och byggfrågor. Vidare menar man att företagen aktivt måste arbeta med dessa frågor och man hoppades även att mer medvetna konsumenter ska leda till att konkurrensen förbättras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079