23948sdkhjf

Billigare importera från Chile

Äpplen, päron, vindruvor och andra produkter från Chile kan sjunka i pris från första mars. Då väntas nämligen frihandelsavtalet mellan Latinekonomiska tiger och EU vara i hamn, enligt Dagens Industri.

-Bra, det gör ju grejerna billigare, säger Johan Åkesson, affärsansvarig för frukt på Saba Frukt och Grönt, till Fri Köpenskap.

Saba har förhållandevis stor handel med leverantörer i Chile. Just nu – i januari – är det mest stenfrukter och bär som importeras. Men i februari drar säsongen för äpplen och päron i gång, medan chilenska vindruvor börjar att importeras i mars.

På äpplen från Chile är tullen fyra procent, efter att frakt och annat har betalts. För chilenska päron betalar Saba och andra importörer åtta procents tull.

Johan Åkesson utesluter inte att Sabas handel med Chile kan komma att öka när tullarna tas bort. Och han förväntar sig även att chilenska produkter blir billigare för svenska handlare och konsumenter.

Men tullarna på varor från Chile är redan låga. Det beror bland annat på att landet har så kallade u-landstullsförmåner.

När frihandelsavtalet träder i kraft kommer omedelbart 90 procent av den chilenska exporten till EU att bli tullfri, enligt Dagens Industri. Och till Fri Köpenskap säger Jan Sjölander på Exportrådet att målet är att tullarna avskaffas helt och hållet.

Sveriges ambassadör i Chile, Arne Rodin, säger till DI att det har varit ett mycket starkt svenskt engagemang för frihandelsavtalet med Chile, som ingår i ett större associationsavtal med EU. Framför allt var förre handelsministern Leif Pagrotsky pådrivande, enligt Rodins uppgifter till DI.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063