23948sdkhjf

Svenskt-finskt handelskrig hotar

Finlands regering överväger att införa en extra skatt på svensk svagcider i mjuka pet-flaskor. Om skatten införs ökar grossistpriset med nära 200 procent, skriver Dagens Industri.

-Rena klubbslaget i huvudet på oss. Det blir omöjligt att exportera till Finland, säger Christer Wretlind vd på Stockmos Fruktindustrier till DI. Han tillägger att "den finländska bryggerimaffian" ligger bakom förslaget.

Mats Holmstrand, vd på Hellefors Bryggeri, talar om en ödesfråga för bryggeriet som har tio procent av försäljningen i Finland.

-Blir det extra skatt på vår cider klarar vi inte att vara kvar på den finska marknaden, säger han till DI. Han tillägger att det finländska förslaget är obegripligt eftersom den mjuka pet-flaskan är accepterad i alla andra EU-länder och runt om i världen.

Den svenska exporten av svagcider till Finland uppgår till cirka 35 miljoner kronor.

Enligt Dagens Industri avvaktar nu det finländska finansdepartementet remissvar på förslaget, som innebär att svagcider från Sverige i mjuk pet-flaska beläggs med en skatt på 0,67 euro (6:10 kronor). Det nuvarande grossistpriset uppges vara 3:33 kronor. Pasi Ylihuttula, vd i Hellefors Finland Oy, tror dock inte att något beslut om extra skatt på mjuka pet-flaskor tas förrän efter riksdagsvalet i mars 2003, skriver DI.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062