23948sdkhjf

TT: Rekord igen för julhandeln

Julhandeln verkar ha gått mot ett nytt toppår, visar en rundringning som TT har gjort, skriver City.

Handlarna tror att svenskarna lagt pengarna på hemmet i stället för på resor.

Inför julhandeln spådde Handelns utredningsinstitut (HUI) en ökning på mellan 2,5 och 3 procent, mätt i fasta priser. Att döma av TT:s rundringning till ett tiotal större detaljhandelskedjor har försäljningen ökat på alla fronter.

Tv- och radiohandeln talar om försäljningsökningar på över tio procent i julmånaden december jämfört med samma månad året före. Dvd-spelare, tv-apparater och digitalkameror finns bland de produkter som stuckit ut mest i julhandeln.

Sportbutikerna har också i vissa fall kunnat notera rekordförsäljning. Enligt Stadiums Sverigechef Lars Bengtsson ökade decemberförsäljningen med 14,4 procent, vilket återigen är nytt rekord.

Inför julhandeln pekades böcker och framför allt kokboken ut som årets julklapp. Och bokhandeln har också uppfyllt prognoserna. Akademibokhandelns försäljning har stigit med 25 procent i december, exklusive moms, jämfört med samma period för ett år sedan.

Även på varuhuskedjan Åhléns har man märkt ett ökat intresse för böcker liksom för dvd-filmer. Totalt har försäljningen ökat med 2-3 procent jämfört med december 2001, enligt vd Bjarne Mumm.

Ikeas försäljningschef PO Jönnerheim anger en 20 procentig försäljningsökning under julrean, veckorna 51 och 52, jämfört med samma period förra året.

Klädhandeln har haft ett relativt magert 2002. Fram till och med november rapporterade klädhandeln en minskad försäljning på 0,2 procent, jämfört med året innan. Fram till mitten av december höll den trenden i sig, enligt Sko- och textilhandlarnas blixtindex.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062