23948sdkhjf

Äggbrist hotar hela året

Nya hönsburar gör att det kan bli brist på ägg ända fram till december. Men branschen tror ändå inte att påskfirandet hotas.

Orsaken till problemen är att värphönsens burar nu måste byggas om. Alternativet är att äggproducenterna går över till frigående system.

Omställningen gör dock att det är brist på ägg i många butiker.

- Jag beställer mer och mer, men sedan april har jag inte haft någon leverans som varit fullständig, säger Stefan Nilsson, butikschef på Vivo Matpressen i Stockholm, till Dagens Nyheter.

På branschorganisationen Svenska Ägg är man ändå optimistisk.

- Det finns ju trots allt ägg i butikerna, även om alla sorter kanske inte finns att tillgå. Och enligt våra bedömningar kommer det att finnas tillräckligt med ägg till påsken, säger Anna Carlström, vd på Svenska Ägg, till DN.

Finland, tidigare en stor exportör av ägg till Sverige, är också i färd med att lägga om burmiljön för hönsen. Exporten har därför i stort sett upphört. Från övriga Europa importeras inga ägg, på grund av risken för salmonella.

Det är Sveriges djurskyddslagstiftning som har tvingat fram förändringarna av hönsens burmiljö. Senast i december ska de 5,4 miljonerna värphönsen ha fått nya, inredda burar eller en frigående miljö. De flesta har redan fått det, men fortfarande återstår en dryg miljon som ska ställas om till godkända system.

Övriga EU-länder har fram till 2012 på sig att ställa om till nya burar, skriver DN.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078