23948sdkhjf

Norsk oro inför EU:s utvidgning

I Norge växer nu oron för att fiskexporten till Östeuropa ska mötas av skyddstullar när länderna blir medlemmar i EU.

I dag, torsdag, startar förhandlingar i Bryssel om hur Norges EES-avtal med EU ska se ut i framtiden. Även diplomater från Island och Liechtenstein, som också står utanför unionen, deltar i diskussionerna.

- EES-avtalet ger tillgång till EU:s inre marknad, och för de norska företagen är det avtalet en livlina, säger Pernille Aga på Näringslivets huvudorganisation till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Den största delen av den norska exporten går idag till EU. Och i Norge växer nu oron för hamna alltmer utanför och att förlora frihandeln med EU:s nya länder som Polen, Estland och Lettland. Det viktigaste i förhandlingarna nu är att exporten av norsk fisk som sill, makrill och lax till de nya medlemsländerna fortsatt ska få vara tullfri.

En del av den norska fisken som går till EU är idag belagd med tullavgifter. Om det även blir tull på fisken till de nya EU-länderna kommer Norge att kräva en kompensation för det. Vad är ännu oklart, uppger Ekot.

Förhandlingarna om det nya avtalet kommer också att gälla den nya summa som Norge ska betala till EU för att få tillgång till den inre marknaden. Signalerna från EU tyder på att den kan komma att chockhöjas, rapporterar Ekot.

Samtidigt finns det också en växande norsk opinion för ett norskt EU-medlemskap. Två gånger tidigare har folket sagt nej till EU, men i dag visar flera opinonsundersökningar att det finns en övervikt för ja-sidan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.048