23948sdkhjf

OK exportera light-cigaretter

Cigaretter som tillverkas i EU får även i fortsättningen kallas milda eller light, men bara om de säljs utanför unionen. I EU blir uttryck som light och liknande förbjudna från och med 1 oktober 2004.

Det slog EU-domstolen fast på tisdagen, skriver Financial Times nätupplaga på fredagen.

Utslaget är en delseger för BAT, British American Tobacco och Imperial Tobacco som har en omfattande export av EU-tillverkade cigaretter till de snabbt växande marknaderna i Asien och Mellanöstern. De två tobaksgiganterna hade satt EU:s nya, stränga tobaksdirektiv i fråga.

Men bolagen nådde inte ända fram. EU-domstolen slog nämligen också fast att cigaretter som säljs i EU inte får kallas light , milda och liknande från och med 1 oktober 2004. Allt i enlighet med det nya tobaksdirektivet.

Det betyder att populära märken, exempelvis Philip Morris Marlboro Lights, måste byta namn och förpackning i alla EU-länder.

Tisdagens dom satte punkt för en 15 månader lång tvist mellan den brittiska regeringen och EU-kommissionen å ena sidan och BAT (som tillverkar Lucky Strike) och Imperial (företaget bakom märket Lambert & Butler) å den andra.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078