23948sdkhjf

Stopp för torskfiskestopp?

Kanske blir det inget av med det svenska stoppet för torskfiske i Östersjön. EU-kommissionen anser nämligen att svenska fiskare inte kan hindras från att utnyttja sina fiskekvoter.

I ett brev till regeringen skriver kommissionens representant att förslaget kan innebära att de svenska yrkesfiskarna diskrimineras. Dessutom har Sverige bara rätt att begränsa fisket på svenskt territorialvatten, påpekar kommissionens generaldirektör för fiskerifrågor, Jörgen Holmqvist.

Han anser också att regeringen inte kan hindra svenska fiskare från att utnyttja sina fiskekvoter i EU:s vatten, eller i de EU-länders vatten där Sverige har avtalat om torskfiskekvoter, exempelvis tyska vatten i Östersjön. Detta skulle också betyda att utländska fiskare som har fiskekvoter i Sverige får fortsätta att ta upp torsk i de svenska vattnen, skriver Svenska Dagbladet.

-Det är inte ens säkert att vi kan stoppa de svenska fiskarna från att fiska i våra vatten. Det skulle enligt kommissionen vara diskriminerande, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson till SvD.

Något definitivt beslut om torskstoppet har EU-kommissionen ännu inte fattat. Jordbruksdepartementet ska först svara på brevet och bland annat förklara för kommissionen inom exakt vilket område fiskeförbudet är tänkt att gälla, enligt tidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063