23948sdkhjf

Kraftigt prisfall på grönsaker

Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0.6 procent mellan december 2001 och december 2002, enligt Statistiska centralbyrån, SCB.

För några av de viktigaste varugrupperna sjönk den genomsnittliga prisnivån under tolvmånadersperioden. Grönsakpriserna sjönk med hela 6 procent och priserna på frukt med 1,8 procent.

Även kött blev billigare. Priserna sjönk med i genomsnitt 0,4 procent. Däremot fortsätter prisökningarna på fisk ligga på en hög nivå. Mellan december 2001 och december 2002 blev höjningen i genomsnitt 5,9 procent.

Priserna på torskfilé steg med hela 29,1 procent. Däremot harprisökningarna på sill och strömming dämpats jämfört med tidigare.

Även gruppen med mjölk, ost och ägg har stigit i pris. Äggen blev till exempel 5, 2 procent dyrare den senaste uppmätta tolvmånadersperioden och för filmjölk och yoghurt blev prishöjningen hela 5,4 procent.

Den genomsnittliga prisnivån på samtliga varor och tjänster,konsumentprisindex, steg med 2,3 procent de senaste tolv månaderna. Det innebär att inflationstakten var oförändrad i december jämfört med föregående månad.

Riksbankens beställda mått på den underliggande inflationen beräknades i december till 2,2 respektive 2,8 procent.ÅKE ROSENGREN

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141