23948sdkhjf

SLV tonar ned chipslarm

Livsmedelsverket tonar nu ned det senaste akrylamid-larmet från tyska forskare. Och en svensk toxikolog sågar arbetet helt och hållet.

Det tyska forskarlaget har hittat akrylamid i bröstmjölk, efter att ha analyserat moderkakor och mjölken från två mödrar. Alltsammans presenterades som en chock i den tyska tv-kanalen Sat1.

Till Dagens Nyheter säger en av forskarna, Fritz Sörgel, professor i farmakologi vid universitetet i Essen, att nyblivna mammor ska absolut inte äta chips och pommes frites under de första två månaderna.

Enligt tidningen har larmet flera brister, bland annat har de nya resultaten inte presenterats i någon vetenskaplig tidskrift. Andra forskare har därför inte kunnat göra den sedvanliga fackgranskningen.

-Jag tycker att det är uselt, säger Lars Hagmar, professor i yrkes- och miljömedicin vid Lunds universitet, till DN. Om det visar sig vara falskt alarm har massor av kvinnor blivit oroade i onödan.

Fritz Sörgels och hans forskarkollegors rön visade att bröstmjölken från två kvinnor som ätit 100 gram chips innehöll knappt 19 mikrogram akrylamid per liter. Sörgel anser sig också ha visat att akrylamid kan passera genom moderkakan som skyddar fostret under graviditeten, skriver DN.

- Resultaten är inte förvånande, säger Lilianne Abramsson Zetterberg, toxikolog på Livsmedelsverket, enligt ett pressmeddelande.

Livsmedelsverket kommer heller inte att ändra sina kostrekommendationer efter de tyska rönen.

- Livsmedelsverkets allmänna kostråd gäller fortfarande. De som konsumerar stora mängder av pommes frites och chips bör minska intaget, även för att de innehåller mycket fett, säger Lilianne Abramsson Zetterberg.

Hon anser också att man bör komma ihåg att det finns många livsmedel som är nyttiga, även om de innehåller akrylamid.

- Varierad kost med mycket frukt och grönt är bra, säger Lilianne Abramsson Zetterberg.

Livsmedelsverket räknar med att genomsnittssvensken får i sig 35-40 mikrogram akrylamid per dag via maten.

Det var svenska Livsmedelsverket och forskare vid Stockholms universitet som först avslöjade förekomsten av akrylamid i mat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078