23948sdkhjf

Axfood sade nej till Viking

Clas Andersson, Vivohandlare på Viking Matmarknad i Höganäs, har sålt butiken till Ica Handlarnas i Stockholm. I februari ska butiken bli en Kvantum.

- Axfood hade hembudsaktien, men ville inte ha butiken. De tackade nej i ett brev som var undertecknat av koncernens båda vice vd:ar, berättar han.

Varför Axfood avstod från rätten att köpa den välskötta och framgångsrika Vivobutiken vet Clas Andersson inte.

- Men de är ju mest intresserade av lågpris, och de kanske inte tyckte att butiken passade för att göra om till en Hemköp, säger han.

KÄNNS LITE KONSTIGT

Clas Andersson, som varit ledamot i Vivos styrelse, säger att det känns lite konstigt att sälja till en konkurrent.

- Men det har ju blivit så stora förändringar inom tredje blocket sedan Axfood börsnoterades, konstaterar han.

Är det för centralstyrt?

Clas Andersson: O, ja. Vi har inget att säga till om, det är bara att göra som de säger trots att vi som handlare betalar allt själva.

Så du är kritisk?

Clas Andersson: Nej…trots allt tycker jag att det har varit en rolig tid.

Clas Andersson har varit köpman i 23 år, och säger att det är med ålderns rätt han nu lägger av.

- Jag är 63 år nu, och någon gång ska man ju sluta. Ingen av mina söner vill ta över butiken; de har andra jobb. Och sedan en av sönerna slutade som butikschef i somras har det känts tungt.

KOMMER SAKNA JOBBET

Handlarprofilen Andersson släpper inte kopplingarna till sitt livsverk. Han äger nämligen fastigheten som Viking hyr, och han kommer att bli hyresvärd för Ica-butiken precis som han tidigare var värd för Axfood. I Anderssons fastighetsbolag ingår även två andra fastigheter i Höganäs.

- Fast jag kommer att sakna jobbet, befarar och tillägger att han säkert kommer att hitta på något att syssla med framöver vid sidan av jobbet med fastigheterna. Vad det blir får han tid att fundera ut under de två veckors ledighet han tänker ta ut i februari när Ica tar över.

Viking Matmarknad har en säljyta på 2 200 kvadratmeter och omsätter 67 miljoner kronor inklusive moms. Värsta konkurrenterna i Höganäs är en AG:s och en Coop Konsum.

Clas Andersson berättar att Ica i många år har försökt att etablera en större butik i Höganäs tätort, där man mest har småbutiker. Ett tag såg det också ut som att de skulle lyckas att få bygga på en central och attraktiv tomt. Men sedan socialdemokraterna i kommunen kovände blev det i stället Bergendahls som fick guldläget och kunde bygga en AG.

Köpet av Viking gör dock att Ica kraftigt stärker sina marknadsandelar i kommunen, som i dag uppskattas vara knappt tio procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078