23948sdkhjf

Systembolaget sparkar chefer

Systembolaget, varslade på fredagen fem butikschefer om avsked med omedelbar verkan. Fyra av dem misstänks för att ha tagit emot mutor av leverantörer.

DN:s nätupplaga uppger att cheferna nekar till anklagelserna, och att härvan började att nystas upp vid Systembolagets ordinarie uppföljning av varusortimentet.

- Vi är inte blinda, vi har folk som kan upptäcka sånt här, säger Björn Rydberg, Systembolagets presschef till DN på lördagen.

Enligt ett pressmeddelande från det statliga monopolet för detaljhandel med vin, sprit och starköl har cheferna brutit mot interna regler för leverantörskontakter. Fyra av butikscheferna samt tre leverantörer ska polisanmälas för misstanke om mutbrott respektive bestickning. Enligt DN finns det än så länge ingen grund för misstankar mot den femte butikschefen.

Systembolagets monopol innebär att enskilda märken inte får favoriseras. Men bolaget uppger att några butikschefer grovt har brutit mot dessa regler. Produkter som inte efterfrågats av kunder har ändå köpts in och exponerats på ett sådant sätt att det gynnat enskilda leverantörer. Det handlar om varor som kunderna måste specialbeställa, och som inte finns med i den ordinarie prislistan.

- Det har alltid varit viktigt för Systembolaget att värna om vår opartiskhet. Vi vill tydligt markera att vi inte accepterar denna typ av otillbörlig påverkan och agerande, säger Anitra Steen, Systembolagets vd, enligt företagets pressmeddelande.

Företaget uppger att händelsen inte påverkat den totala försäljningen i butikerna. Men den kan ha inneburit ekonomiska fördelar för dessa leverantörer i förhållande till övriga. Enligt DN har dock butikerna sålt så stora mängder att leverantörernas produkter kommit med i det ordinarie sortimentet.

- Vi överväger också bland annat att ta bort ett antal produkter ur sortimentet samt införa ett tillfälligt säljstopp för andra produkter från de tre leverantörerna, säger Anitra Steen.

Systembolaget vill inte offentliggöra vilka butikchefer respektive leverantörer som är inblandade. Enligt Dagens Nyheter handlar det om leverantörer av såväl sprit, vin som starköl. Butikerna uppges ligga i Mellansverige.

Hur stora mutbelopp det kan röra sig om vill Systembolaget inte gå med på.

- Men det är klart att de är beredda att betala en slant för att komma in i soritmentet, säger Björn Rydberg till DN.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.05