23948sdkhjf

KKR överväger bud på Safeway

Kohlberg Kravis Roberts, KKR, en grupp privata amerikanska investerare, bekräftade på fredagen att de har närmat sig Safeway och överväger ett möjligt bud för att köpa den brittiska dagligvarukedjan.

KKR:s arbete befinner sig på ett preliminärt stadium, och det är inte säkert att det blir något bud. Gruppen bekräftade också att de rådgör med Credit Suisse First Boston, som på torsdagen lämnade uppdraget som mäklare åt Safeway.

Enligt Financial Times lär även KKR:s konkurrenter Texas Pacific Group, Cinven och CVC ha kastat sina ögon på Safeway, men troligen vill kedjan inte dela med sig av finansiell information till privata investmentgrupper, skriver tidningen.

Tidigare har dagligvarukedjorna Morrisons, Sainsbury och Wal-Marts brittiska dotterbolag Asda lagt ett bud på konkurrenten Safeway, som har omkring tio procent av den brittiska dagligvarumarknaden.

Advokater som arbetar för Morrisons sade till Financial Times att den brittiska konkurrensombudsmannen – Office of Fair Trading (OFT) – måste godkänna Morrisons bud. För Sainsbury och Wal-Mart väntar däremot en fullständig utfrågning av konkurrenskommissionen.

Morrisons rådgivare tror att det beslut OFT:s generaldirektör John Vickers fattar kommer att bli så perverst att det öppnar för en sällsynt juridisk utmaning, skriver tidningen.

De som följer budgivningen på nära håll är säkra på att Morrisons är de enda som kommer att slippa en fullständig utfrågning av konkurrenskommissionen. Det ger Morrisons ett potentiellt avgörande övertag gentemot konkurrenterna Asda och Sainsbury.

Även investmentbolag som KKR kan förvänta sig en fullständig utfrågning. Sådana bud anses nämligen också stärka de stora aktörerna på marknaden, skriver FT. (Se även relaterade artiklar).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062