23948sdkhjf

Handeln kan få sälja mediciner

Storbritanniens konkurrensombudsman (Office for Fair Trading, OFT) rekommenderar regeringen att slopa restriktionerna för vilka som ska få sälja mediciner.

Blir förslaget verklighet kan bland andra dagligvarukedjorna börja att sälja OTC-mediciner (över-disk-mediciner), om de anställer kvalificerad personal.

Det ger konsumenterna ett större urval, fördelar av mer konkurrens och bättre tillgång till apoteksservice, är slutsatserna som OFT drar i en marknadsundersökning.

Konkurrensombudsmannen granskning visar också att en avreglering sparar stora summor för näringsliv och samhälle, enligt ett pressmeddelande från OFT på fredagen.

Den brittiska marknaden för OTC-mediciner som kan öppna sig för dagligvaruhandeln är värd omkring 260 miljarder kronor per år.

Wal-Marts brittiska dotterbolag Asda välkomnade rapporten på fredagen.

Om konkurrensombudsmannens rekommendationer blir verklighet uppgav sig kedjan vara beredd att snabba på sitt program för att öppna apotek. Genom att ta fram nya, flexibla och familjevänliga arbetsscheman vill Asda även försöka att locka apotekare som inte arbetar tillbaka till jobbet, skriver Progressive Grocer.

Rekommendationerna ses däremot som ett slag för Boots, Storbritanniens ledande apoteks-kedja Men företaget uppgav att det kommer att dra fördelar av en avreglering genom att öppna apotek i flera av kedjans butiker. Man kommer även att flytta en del av de existerande apoteken, vilket de nuvarande regleringarna förhindrar.

Storbritanniens regering har nu 90 dagar på sig att svara på de frågeställningar som konkurrensombudsmannen tagit upp i rapporten, skriver Progressive Grocer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083