23948sdkhjf

Securitas registrerade snattare

Securitas väktare har fotograferat och fört register över personer som de gripit för snatteri i centrumanläggningar i Stockholm. Polisen anser att verksamheten är olaglig.

Enligt Aftonbladet har väktare i flera år fotograferat personer de gripit. Tidningen har tagit del av ett register med cirka 600 bilder av misstänkta snattare och klottrare. Till en del av bilderna finns namn och personnummer. I andra bildtexter står exempelvis: "Tjuv, narkoman, kompis med X från Norsborg". "Ryss, stortjuv." "Blatte.Glassbar".

Enligt en polis som Aftonbladet talat med är Securitas fotografering och registrering av gripna snattare och klottrare olaglig:

- Detta är kriminalunderrättelseverksamhet som bara polisen får bedriva, säger Lars Tonneman vid Rikspolisstyrelsen till Aftonbladet. Han påpekar att det i förarbetena till lagen om bevakningsföretag framgår tydligt att de inte får syssla med polisverksamhet.

Men fotograferingen kan, enligt polisen, vara olaglig på flera sätt:

Att fotografera en gripen kan bedömas som ofredande och de upprättade registren kan strida mot personuppgiftslagen, PUL.

Sammanfattningsvis anser Lars Tonneman att Securitas auktorisation skulle "sitta löst" om uppgifterna kom till länsstyrelsens kännedom.

Securitas har nyligen gjort en stickprovskontroll vid fyra-fem centrumanläggningar där företagets väktare sköter bevakningen. Enligt bolagets informationsansvarige, Åke Andersson, påträffades då fotografier av gripna snattare.

Företaget ska nu informera sina anställda om att fotografering av gripna inte får förekomma, skriver Aftonbladet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078