23948sdkhjf

"Robin Hood-kupp" mot Coca-Cola

Tungt beväpnade styrkor ur Venezuelas nationalgarde, lojala med president Hugo Chávez, tog på fredagen kontrollen över en Coca-Cola-fabrik.

Financial Times beskriver aktionen som ett modernt Robin-Hood-äventyr för att lindra matbristen efter den sex veckor långa strejk som lamslagit landet. När soldaterna tog kontroll över anläggningen användes bland annat tårgas för att tvinga fabriksledningen därifrån.

Varorna från fabriken ska nu spridas i Valencia, väster om huvudstaden Caracas. General Luis Acosta, en av Chavez-anhängarna sade, enligt FT, att varorna nu ska delas ut till befolkningen därför att kollektiva rättigheter står över indivuella rättigheter.

Som en följd av kuppen varnade amerikanska affärsmän på söndagen för att Chavez regering kommer att intervenera eller till och med expropriera privat egendom. Bland andra Procter&Gamble, Kraft och Cargill har verksamheter i landet.

Den sex veckor långa strejken i landet syftar till att tvinga den folkvalde vänsterpresidenten att avgå, och kraven stöds av Venezuelas näringsliv. För en vecka sedan sade Hugo Chávez att militären kan ta kontroll över varulager, om det visar sig att man hamstrar nödvändiga dagligvaror.

Coca-Cola står inte på den listan, men den populära drycken har i praktiken varit omöjlig att få tag på sedan början av december. Importerad Coca-Cola har sålts för det femdubbla priset mot vad som är normalt i Caracas.

Coca-Colas-fabriken som militären tog kontroll över tillhör Panamco, ägt av mexicanska Coca-Cola Femsa, berättar FT.

Ett initiativ av vänligt sinnade länder som Brasilien, Chile, Mexico, USA, Portugal och Spanien ska nu försöka att bryta dödläget mellan oppositionen och regeringen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063