23948sdkhjf

Två väpnade butiksrån på söndagen

En Icabutik i Lindesberg i Örebro län och en videobutik i Knivsta utanför Uppsala rånades av beväpnade män på söndagskvällen. Ingen människa skadades fysiskt vid rånen.

Polisen nåddes av larmet om rånet mot Ica Stadsskogen i Lindesberg klockan 20.34 på söndagskvällen. Butikspersonalen har beskrivit att två ynglingar, 15-20 år, kom in i butiken. De bar gröna jackor och nerdragna så kallade rånarluvor. Den ene bar en kniv och den andre en pistol, som de hotade personalen med.

-De kom över 2 000-5 000 kronor ur en lottkassa. Sedan försvann de därifrån och slukades upp av mörkret, sade Håkan Eriksson, vakthavande befäl vid polisen i Örebro Län till Fri Köpenskap.

Polisen hade inga spår efter gärningsmännen strax före klockan 23 på söndagskvällen.

Enligt Håkan Eriksson var personalen i Ica-butiken chockade, men fysiskt oskadda.

Ungefär vid samma tid, strax före klockan 20.30, skedde ett väpnat rån mot en videobutik på på Apoteksvägen i Knivsta, söder om Uppsala. En man, maskerad med en huva och beväpnad med ett pistolliknande föremål, kom in butiken och hotade den kvinna som arbetade i butiken, skriver Upsala Nya Tidnings nätupplaga.

Kvinnan tvingades in i ett utrymme bakom butikslokalen. Därifrån hörde hon hur rånaren talade med en kumpan som befann sig vid affärsentrén, men som kvinnan aldrig såg. Sedan gärningsmännen tvingat till sig diverse lotter försvann de därifrån, enligt UNT.

Färska cykelspår fanns i nysnön utanför butiken men det är oklart om de har anknytning till rånarna. Flera polispatruller från Uppsala dirigerades efter larmet till platsen och arbetade under kvällen med förhör, spårsäkring och dörrknackning i området, skriver UNT.

Under fjolåret anmäldes 805 rån mot butiker, vilket var en ökning med nio procent jämfört med 2001. Det är den högsta siffran någonsin. Tidigare var 1999 det dystraste rånåret, med 800 anmälda rån, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå.

Rånen blir också grövre och grövre. 2002 var också det dystraste året hittills när det gäller antalet anmälda rån där skjutvapen använts. De 355 anmälda fallen är 34 fler än 1993 som tidigare var den högsta siffran som Brå noterat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063