23948sdkhjf

Den långa vägen till toppen

»Vi ser en tydlig branschglidning, uteätande ökar och kundbehoven varierar…«

JÄRVA Som så många andra höga chefer inom Ica har Erland Björn gått den långa vägen. Han kom från Arno Holm, ett grossistföretag i Gävle, till Ica 1983. Därefter hade han haft flera ledande positioner på olika platser i landet innan han blev vice vd i Ica Handlarnas AB för några år sedan med särskilt ansvar för varuförsörjningen.

– Jag har flyttat runt sju gånger sedan 1990. Det är viktigt att ha en förstående fru. Barnen var redan stora då och har blivit kvar i Gävle.

– Men det har varit oerhört lärorikt och jag har lärt känna många medarbetare. Han har varit med om stora förändringar inom Ica och känner att han utvecklats i takt med organisationen.

De största har inträffat sedan 1990 då flyttkarusellen började för familjen Björn. Ica har gått från att vara uppdelat i regionföretag till att bli en storkoncern och ingår numera i ett globalt sammanhang efter att holländska Ahold gått in som hälftenägare.

Det kan tyckas som att Ica nått så långt som det går i utvecklingen. Men Erland Björn tror på stora förändringar även framöver.

– De trender som finns i världen kommer också till Sverige. Vi ser en tydlig branschglidning, uteätande ökar och kundbehoven varierar, till och med över dagen. Gränserna suddas ut och i vår bransch gäller det förstås att ligga i framkant av den utvecklingen.

Om allt det här skulle han vilja diskutera med Andrew Cockson, en engelsk professor och dagligvarukonsult, över en middag. – Cookson har spännande inblickar i branschen som han delgav en del av på ett föredrag på Dagligvaruhandelns dag i höstas.

Därmed är vi inne på Erland Björns andra stora uppgift. Han är ordförande i Svensk Dagligvaruhandel, som anordnade Dagligvaruhandelns dag. Det är en nybildad organisation med de fyra stora företagen i branschen samt Livsmedelshandlareförbundet, SSLF, som medlemmar.

Han vet inte själv varför han valdes till ordförande mer än att posten var vikt för någon högt uppsatt chef från något av företagen. Ett tips är att hans långa och breda erfarenhet av branschen hade stor betydelse i sammanhanget och att Ica som största företag var skickat att leverera den första ordföranden.

Svensk Dagligvaruhandel sysslar enbart med konkurrensneutrala frågor och Erland Björn ser de stora möjligheterna att kunna sprida kunskap om branschen vidare.

– I höstas anordnade vi ett möte med politiker i riksdagens jordbruksutskott, och det var ett oerhört viktigt möte. Det är hans svar på frågan om Svensk dagligvaruhandel behövs. Det gick ju bra tidigare och SSLF finns redan.

– SSLF har sin roll utifrån enskilda handlare och driver sina frågor och är dessutom medlem hos oss. Båda organisationerna har en funktion att fylla. I Svensk Dagligvaruhandel är dessutom hela branschen representerad, Coop är ju inte med i SSLF.

Erland Björn är representant för hela dagligvaruhandeln genom ordförandeskapet i Svensk Dagligvaruhandel. Men han identifierar sig givetvis allra mest med Ica efter alla sina år på olika befattningar och på olika platser. Ica har också blivit ett universitet för branschen genom att toppcheferna hos konkurrenterna rekryteras därifrån.

Men Erland Björn funderar inte på hur det skulle kännas att följa deras exempel. Det finns stora uppgifter inom Ica framöver. Bland de viktigaste är att utveckla de små butikerna och säkerställa servicen på glesbygden.

– Min far var lanthandlare i Österfärnebo, säger han.

---------------------------------------------Intervjuad av: Åke Rosengren tel: 08/54 55 13 40 e-post: ake.rosengren@fri-kopenskap.se---------------------------------------------- PERSONLIGT//Erland BjörnAktuell: ordförande i Svensk Dagligvaruhandel Född: 5 augusti 1950 Bor: Sollentuna Familj: hustru Britt, 2 barn, 2 barnbarn Bakgrund: lång karriär i Ica. Försäljningschef Gävle, DC-chef Borlänge, vice vd och logistikchef Ica Handlarna Mellansverige, vd Ica Handlarna Sydost, vd Ica Handlarna Syd AB, Logistikchef Ica Handlarnas, sedan september 2000 vice vd Ica Handlarnas AB. Fritid: »Familjen är viktig för mig. Har dessutom börjat åka mc sedan något år tillbaka«. Favortimat: husmanskost Vill helst äta middag med: Andrew Cockson. Han har mycket att förmedla om trender inom dagligvaruhandeln i ett globalt perspektiv.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063