23948sdkhjf

Chips ökar inte cancerrisk

Chips och pommes frites leder inte till någon mätbar ökad cancerrisk hos människor. Åtminstone inte när det gäller de fyra stora cancersjukdomarna: tumörer i njure, urinblåsa, tjock- och ändtarm.

Det visar den första stora studien av akrylamidens effekt på människor som presenteras i dag, tisdag, i tidskriften British Journal of Cancer.

- Det finns helt enkelt inget stöd för att akrylamid i de nivåer som är typiska för vad svenska vuxna får i sig via maten orsakar någon av dessa cancerformer, säger professor Gunnar Steineck vid Karolinska Institutet i Solna till Svenska Dagbladet.

Akrylamid är klassat som troligen cancerframkallande. Klassningen bygger uteslutande på djurstudier, och det har aldrig tidigare funnits några tillförlitliga studier på människor, skriver Dagens Nyheter.

Forskningschefen på Livsmedelsverket Leif Busk ångrar dock inte larmet om det farligaste ämne som hittills upptäckts i mat i april förra året.

- Det hade varit ett grovt tjänstefel av oss om vi tigit, vidhåller han trots att den första studien på människor av akrylamid i livsmedel knappast stöder hans utsagor, till exempel att 700 svenskar per år skulle riskera att få cancer, skriver SvD.

I en personlig krönika konstaterar Svenska Dagbladets medicinreporter, Inger Atterstam, att hon redan när larmet kom skrev att det var överdrivet, oseriöst, dåligt underbyggt och utan proportioner.

Inger Atterstam fortsätter:

Hade Livsmedelsverket glömt sanningarna efter de många bakslagen i cancerlarms-yran under 80-talet: det går inte att ta ut ett enda enskild ämne i kosten och tro att det förklarar canceruppkomst? Cancer uppstår i ett sofistikerat samspel mellan risker och skydd som båda finns i livsmedlen och bildas i kroppen. Det är där forskningsfronten för cancerrisker går numera. Cancerlarmens era är över för länge sedan.

Atterstam konstaterar dock också att det behövs mer data för att definitivt avfärda akrylamidens eventuella farlighet.

Men om cancerrisken finns där kan den inte vara stor. Det har definitivt fastställts nu.

Även Dagens Nyheters chef för vetenskapsredaktionen, Karin Bojs, konstaterar att de nya rönen inte är något slutgiltigt bevis för akrylamidens ofarlighet, men visar att riskerna inte kan vara så stora.

Livsmedelsverket utnyttjade Stockholmskemisternas fynd för att dra uppmärksamhet åt den egna verksamheten. Men den höga profilen kommer att straffa sig: de nya resultaten kommer att slå hårt tillbaka mot verkets trovärdighet, skriver Karin Bojs i DN.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078