23948sdkhjf

Svenskt torskfiskestopp omöjligt

På måndagen stängde EU-kommissionen definitivt alla utvägar för ett ensidigt svenskt torskfiskestopp.

Att förbjuda svenska fiskare att fiska utanför svenskt vatten är över huvudtaget inte möjligt, Men inte heller på svenskt vatten kan ett stopp bli aktuellt i det här läget, påpekar kommissionen i ett brev till regeringen.

Orsaken är att ett sådant förbud inte innebär något skydd för torskbeståndet. Dessutom skulle det diskriminera svenska fiskare i förhållande till andra länders yrkesfiskare, vilket inte är förenligt med unionens stadgar.

- Det är för bedrövligt att ett land inte ska kunna införa ett fiskestopp, sade miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand till Dagens Nyheter. I Svenska Dagbladet kallade hon fiskekvoterna för "en exploateringsplikt".

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist (s) beklagade kommissionens inställning. Men svenska yrkesfiskare är glada:

- Vi tycker att det känns bra för oss som fiskeorganisation och som fiskare. Många av våra medlemmar har mått dåligt en period, med sina företag och familjer som ska skötas under ovissheten som har varit så många månader, sade Bertil Adolfsson, ordförande i svenska västkustfiskarnas centralorganisation till Svenska Dagbladet.

Den socialdemokratiska regeringen och samarbetspartierna, vänsterpartiet och miljöpartiet, ska nu söka efter alternativa åtgärder, skriver tidningen.

Det kan att vara se över trålgränserna, modifiera redskap, eventuellt förbjuda vissa redskap, freda områden helt från fiske eller begränsa fiskeansträngningarna till vissa dagar, sade Ann-Christin Nykvist till Dagens Nyheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078