23948sdkhjf

SLV: Krävs många fler studier

- Det krävs många fler studier innan det kan fastslås om akrylamid är en cancerrisk för konsumenten, säger Livsmedelsverkets toxikolog Anders Glynn, enligt ett pressmeddelande från Livsmedelsverket (SLV).

Pressmeddelandet är en första kommentar om den nya studie där det dras slutsatsen att det inte finns några belägg för att nervgiftet akrylamid ökar risken för ett antal cancerformer.

Verket konstaterar att "forskare vid Karolinska institutet och Harvard School of Public Health har publicerat en studie där de drar slutsatsen att det inte finns något samband mellan intaget av akrylamid från livsmedel och risken att utveckla cancer i tjocktarmen, ändtarmen, urinblåsan och njurarna".

"Forskarna fann att personer som konsumerat 14 olika livsmedel med hög eller måttlig halt av akrylamid (pommes frites, potatischips, stekt potatis, hårdbröd, panerad fisk etc.) inte har förhöjd risk att utveckla dessa cancerformer", skriver SLV.

- Den nypublicerade studien har troligen för låg upplösning för att påvisa de riskökningar som teoretiskt beräknats av internationella expertgrupper. Studien visar dock att akrylamid, i de livsmedel som studerats, inte är en mycket större cancerrisk än vad internationella experter tidigare uppskattat. Det finns utifrån denna studie ingen anledning att ändra på arbetet att få ner befolkningens exponering för akrylamid i livsmedel, säger Anders Glynn.

SLV konstaterar vidare att den nya studien är relativt stor och gjord på vanliga konsumenter. En annan styrka, anser verket, är att frågorna om kostvanor och övriga livstilsfaktorer som deltagarna besvarat har varit tillräckligt omfattande. Därmed har epidemiologerna i bearbetningen av resultaten kunnat ta hänsyn till andra faktorer än akrylamid som kan påverka cancerrisken.

Livsmedelsverket anser dock också att studien har brister:

"Författarna har själva påpekat att uppskattningen av deltagarnas akrylamidexponering kan vara en svag punkt, bland annat mot bakgrund av att halterna i livsmedel är otillräckligt kända, den studerade gruppen kan ha fått i sig förhållandevis små mängder akrylamid, samt att skillnaden i akrylamidintag mellan individerna kan ha varit för liten", skriver SLV.

Livsmedelsverket tror att "en av förklaringarna till den låga exponeringen från de studerade livsmedlen och den ringa variationen är att de studerade personerna vid 46-77 års ålder hade en låg konsumtion av pommes frites och potatischips, livsmedel med hög halt av akrylamid. Intaget av akrylamid från kaffe, som troligen är en viktig källa till akrylamid, ingick inte heller i studien", enligt SLV.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063