23948sdkhjf

Vill skynda på mjölkreform

Danmarks regering vill sänka mjölkpriset snabbare än vad EU-kommissionen föreslår.

Det framgick när EU:s jordbruksministrar på onsdagen diskuterade förslagen till ny jordbruksreform, skriver Land Lantbruks nätupplaga.

EU-kommissionen vill sänka interventionspriset på mjölkpulver och smör med 17,5 respektive 35 procent under fem år, med start 2004. Det bedöms leda till att EU:s riktpris på mjölk kan sänkas med 25 procent. Men även efter det att EU dragit ned interventionspriset på smör med 35 procent kommer det att vara ungefär dubbelt så högt som dagens världsmarknadspris, skriver Land Lantbruk.

Företrädare för handeln i Sverige har uttalat stark kritik mot reformförslagen, som man inte anser är tillräckligt långt gående. Handeln vill helst se en fullständig avveckling av stöden och avskaffande av skyddstullar. Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har också riktat kritik mot kommissionens förslag, men med utgångspunkten att nedskärningarna av stöden är för omfattande.

Nu vill även Danmarks jordbruksminister Mariann Fischler Boel skära ned prisstöden i snabbare takt än kommissionen. Även den svenska jordbruksministern Ann-Christin Nykvist var under den öppna debatten positiv till frikopplingen och de övriga reformförslagen i sina huvuddrag. Men också den svenska regeringen anser att EU-kommissionen kunde ha gått längre. Positiva kommentarer gav också de tyska, brittiska och nederländska ministrarna, skriver Land Lantbruk.Tidningen konstaterar att ministrarna från de övriga tio EU-länderna som vanligt var mer kritiska till förändringar av jordbruksstöden. Den franske ministern Hervé Gaymard slog åter fast att Frankrike motsätter sig att direktstöden frikopplas från produktionen, i synnerhet att reformer genomförs före 2007 då den nya budgetperioden inleds. Irlands minister Joe Walsh ansåg bland annat att mjölkreformen går för snabbt

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079