23948sdkhjf

Livsmedelsverket i nytt blåsväder

Livsmedelsverket har hamnat i ett nytt blåsväder. Den här gången är det verkets nej till folsyreberikad mat som sätts i fråga.

Verket, som nyligen fått kritik för akrylamidlarmet i april i fjol, är emot att B-vitaminet folsyra tillsätts i maten, främst för att det ökar risken för tvillingfödslar och därmed antalet förlossningskomplikationer.

Men en studie på nära en kvarts miljon kvinnor som publiceras på torsdagen i den medicinska tidskriften Lancet visar att risken för tvillingfödslar inte ökar. Den amerikansk-kinesiska studien visar att andelen tvillingfödslar hos de kvinnor som fick folsyra var precis lika stort som hos dem som inte tog folsyra.

Robert J Berry vid amerikanska hälsovårdsmyndigheten, CDC, har lett den stora studien på kinesiska kvinnor. Han förstår inte varför folsyretillsats i livsmedel är så kontroversiellt i vissa europeiska länder.

- Vi vet att folsyra är viktigt för att förebygga neuralrörsdefekter. I USA har vi berikat livsmedel med folsyra sedan 1998. Det har funnits en oro för att folsyran skulle öka antalet tvillingfödslar, men vår studie visar att så inte är fallet. Det gäller oavsett om man börjar ta det vid ägglossningen eller i samband med befruktningen, säger Robert J Berry till Dagens Nyheter.

I USA tillsätts folsyra i livsmedel för att förebygga fosterskador, så kallade neuralrörsdefekter, som exempelvis ryggmärgsbråck, skriver DN.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094