23948sdkhjf

Nestlé backar om Etiopiens skuld

Världens största livsmedelstillverkare, Nestlé, sänker sina krav på den etiopiska staten. Koncernen efterskänker cirka 4,5 miljoner dollar (omkring 39 miljoner kronor) Resten av skulden, 1,5 miljoner dollar (knappt 13 miljoner kronor) ska gå direkt till de etiopier som nu hotas av svält.

Nestlés krav på omkring sex miljoner dollar var ett resultat av en rättslig strid som har pågått i 25 år. Nestlé och 40 andra företag har krävt kompensation för bolag som Etiopiens kommuniststyre förstatligade 1975.

Kravet ställdes strax före jul, och har beskrivits som ett PR-fiasko och ren snikenhet. Orsaken är att Etiopien nu hotas av en svältkatastrof och att Nestlé bara i fjol gjorde en vinst på över 40 miljarder kronor.

Medveten om den negativa publiciteten har Nestlé nu gjort en tvärvändning, skriver Svenska Dagbladet Näringsliv.

I fredags accepterade företaget att Etiopien bara betalar 1,5 miljoner dollar som kompensation för ett dotterbolag som förstatligades, och de pengarna ska gå dirket till nödhjälp åt de svälthotade.

- I första hand är det pengar som ska skänkas. Men på längre sikt kan det handla om matvaror. Vi har gett livsmedel till andra länder i kris, säger Nestlés talesman Hans Jörg Renk till Näringsliv.

Nestlé vill nu även hjälpa Etiopien med livsmedelsförsörjning på lång sikt samt bättre tillgång till vatten.

Enligt Renk var det aldrig pengarna som intresserade, utan principen.

- Vi kan inte bara backa ur, säger han till tidningen.

Även för Etiopien har det varit viktigt att lösa konflikten med Nestlé eftersom man vill locka flera utländska investerare, skriver tidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047