23948sdkhjf

Livsmedelsverket slår tillbaka

Livsmedelsverket (SLV) bemöter nu uppgifterna i Dagens Nyheter om att en ny amerikansk-kinesisk studie visar att intag av folatberikad mat inte leder till fler tvillingfödslar.

- Vi kommer aktivt att följa hur den kommenteras av sakkunniga forskare inom området. Det är viktigt att komma ihåg att en berikning av mjöl innebär att hela befolkningen påverkas. Beslut om berikning måste därför fattas på mycket starka grunder. Det går inte att fatta nya beslut om berikning efter varje ny forskningsrapport, säger professor Åke Bruce enligt ett pressmeddelande.

Enligt Livsmedelsverket har studien har vissa begränsningar. En viktig sådan är att det i Kina föds ett väsentligt lägre antal tvillingar än i många andra länder. Högst ligger Nigeria (45 per 1 000 födslar), i Västeuropa är siffran omkring 14 per 1 000 födslar och i den nya studien som rör Kina var antalet tvillingar bara sex per 1 000 födslar. - Man kan inte utesluta att det hos den kinesiska befolkningen finns genetiska faktorer eller miljöfaktorer som begränsar antalet tvåäggstvillingar och att denna eller dessa faktorer inte påverkas av folsyra, säger Åke Bruce.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078