23948sdkhjf

Växande kritik mot jordbruksstöd

- EU:s jordbrukspolitik är obscen och bidrar till ökad fattigdom, säger Unilevers ordförande Niall Fitzgerald.

Han stöder u-länderna som kräver betydande minskningar av de rika ländernas jordbrukspolitik innan de kan enas om minskade handelshinder på andra områden, skriver Dagens Industri.

Sydafrikas handelsminister, Alex Erwin, är en av dem som går i bräschen för att tullmurarna rivs:

- 800 miljoner människor lever på under en dollar om dagen. EU:s kor får i genomsnitt två dollar i stöd dagligen och USA ökar sitt stöd till jordbruket kraftigt. Både EU och USA måste minska sina jordbrukssubventioner innan firhandelsrundan kan börja röra på sig, säger han enligt tidningen.

Det han syftar på är den så kallade Doha-rundan om ökad frihandel för bland annat jordbruk och tjänster. I september ska världens handelsministrar återuppta samtalen, i mexikanska Cancun, för att i första hand försöka enas om liberaliseringar i jordbrukspolitiken.

Alex Erwin anser att de reformer av jordbrukspolitiken som EU-kommissionen har föreslagit är långt ifrån tillräckliga.

- Reformerna påverkar inte världsekonomin positivt. EU måste ge mer om den här frihandelsrundan ska kunna åstadkomma något, säger han.

Även företrädare för svensk handel har kritiserat reformförslagen för att vara otillräckliga. (se relaterade artiklar här intill).

Från svenskt regeringshåll har också kritiska röster höjts. Bland annat har statsminister Göran Persson talat om att det kan bli aktuellt att åternationalisera jordbrukspolitiken om den inte stöps om i grunden, skriver Dagens Nyheter på ledarplats.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063