23948sdkhjf

Få butiksrån klaras upp

Mindre än en tredjedel av butiksrånen i Stockholms län klaras upp. Detta sker trots att polisen ofta anser sig veta vilka rånarna är.

- Problemet är att det är svårt att bevisa vem som döljer sig bakom masken, säger Lars Johansson, kriminalinspektör vid länskriminalen i Stockholm, till Dagens Nyheter.

För några år sedan gjorde rikskriminalen en hotbildsanalys som visade att det grova våldet skulle öka under 2004, bland annat som en följd av den ökade segregationen och gängbildningen. Analysroteln kunde se att det grova våldet ökade i andra i-länder som var jämförbara med Sverige.

"Mycket tyder på att deras uppskattningar redan blivit verklighet", skriver DN och tillägger:

För att möta det nya hotet har polisen i Stockholm startat särskilda rångrupper. Ofta är det unga människor som dyker upp om och om igen.

- Det gäller att samverka mellan olika distrikt så att inga fall blir liggande. Vi har kunnat konstatera att det finns en stor, namngiven grupp som begår rån om och om igen. De släpps i brist på bevis eller lämnas över till det sociala, säger Lars Johansson till DN. (Se även relaterade artiklar).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063