23948sdkhjf

Vill ha dubbel prismärkning

Europeiska konsumentorganisationer ger nu Sverige rådet att under en lång tid förmå handeln att märka varor med dubbla priser – om det blir ja till euron i den svenska folkomröstningen.

- Obligatorisk dubbel prismärkning, minst sex månader före och minst ett år efter, ordinerar Dominiqe Forest på konsumentlobbygruppen Beuc som medicin mot smyghöjningar av priserna till följd av avrundningar uppåt och dylikt.

Enligt undersökningar som Beuc har genomfört finns ett tydligt mönster. Priserna har höjts i exakt samma sektorer i alla länder: kaféer, restauranger, biografer, bagerier, parkering, frisörer.

- Helt enkelt små dagliga varor och tjänster. Inget land har helt lyckats undvika detta, säger Dominique Forest till Dagens Nyheter.

I Italien blev det stor uppståndelse nyligen när den fristående statistikbyrån Eurispes hävdade att matpriserna stigit med 29 procent 2002. Som kontrast talade den statliga statistikbyrån Istat om 3,2 procent.

- De har båda fel, säger Michele Cavuoti på den italienska konsumentorganisationen Altroconsumo till DN:

- Eurispes data ligger för högt. Deras metod baseras på intervjuer med familjer. Istat ligger å sandra sidan nog för lågt. De kollar i butiker, men urvalet av varor får butiken själv bestämma.

Altroconsumos granskar självt 180 livsmedelsbutiker och alltid samma varumärken.

- Vi kan se att priserna har gått upp. Det är mycket svårt att slå fast hur mycket. Större underlag behövs, säger Michele Cavuoti till tidningen.

Sveriges EU-minister Gunnar Lund har tidigare sagt att han inte utesluter lagstiftning om dubbel prismärkning, i kronor och euro, om handeln inte klarar av det på egen hand. Enligt Svensk Handel kommer en sådan dubbel prismärkning att initialt kosta 400 miljoner kronor varje månad. (Se även relaterad artikel).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078