23948sdkhjf

Stor osäkerhet om konjunkturen

"Den osäkra situationen på den internationella politiska arenan har en förlamande inverkan på ekonomin", skriver bolåneföretaget SBAB i ett konjunkturbrev.

SBAB konstaterar att hotet om ett förestående krig i Irak gör att beslut om investeringar skjuts på framtiden.

- När siktet skyms av så genuint osäkra förhållanden ligger det nära till hands att anse att vi som sysslar med prognoser borde ta time out, säger SBAB:s chefsekonom Barbro Wickman-Parak.

SBAB riktar i stället blickarna mot hösten och utgår från att den nuvarande akuta krisen då förhoppningsvis är över. "Då finns en rimlig chans att den amerikanska ekonomin fått bättre fart och börjat dra övriga världen med sig. Sverige, men än mer EMU-länderna, behöver den draghjälpen".

Barbro Wickman Parak bedömer att Riksbanken kommer att vara avvaktande ett bra tag framöver, kanske ända till hösten.

- Om konjunkturen tar fart i höst bör det vara dags för Riksbanken att lägga om politiken. Det borde hinna bli en räntehöjning före årsskiftet, kanske två, beroende på styrkan i den ekonomiska uppgången.

Wickman Parak räknar med skakiga förhållanden såväl på räntemarknaden som börser. Men om konjunkturen håller måttet bör de långa räntorna vara på väg upp.

- Blir det ett ja i EMU-omröstningen reduceras påslaget för växelkursrisken, och det innebär att de långa räntorna i höst ligger aningen lägre än de gör vid ett nej.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.547