23948sdkhjf

Ahold avvecklar i Chile?

Ahold, som brottas med ekonomiska problem, bekräftade på tisdagen att man förhandlar om att sälja Santa Isabel-butikerna i Chile. Butikerna i Peru och Paraguay berörs inte av diskussionerna.

Enligt den nederländska dagligvarujättens egna uppgifter förhandlar man nu med chilenska dagligvarugruppen Cencosoud. Det återstår att komma överens om ett pris, men parterna är ense om att det bokförda värdet på Santa Isabel-butikerna är drygt två miljarder kronor, inklusive goodwill.

I Europa brukar marknadsvärdet vid en försäljning vara omkring tolv till tjugo gånger högre än det bokförda värdet, men analytiker bedömer att den ekonomiska krisen i Sydamerika drar ner värdet på Santa Isabel-gruppen. När köpkraften dalar, faller också värdet på butikerna.

Royal Ahold äger 50 procent av svenska Ica Ahold, som tillhör de mest lönsamma i gruppen. Ica dominerar dagligvarumarknaden i Sverige, och har även en stark position i Norge och Baltikum.

Framgångarna i Skandinavien och Baltikum hjälpte dock inte när kreditvärderingsföretaget Moodys nyligen reste frågetecken kring koncernens skulder och sänkte kreditbetyget till en kritisk nivå. Faller betyget ytterligare ett steg tros pensionsfonder och andra institutionella placerare att börja sälja Aholdaktier, som fallit kraftigt i värde, i stor skala.

Ahold avstod från att kommentera Moodys nedgradering. Från huvudkontoret i holländska Zaandam sades dock att man inte var ense med Moodys och att den finansiella situationen kommer att framgå av årsredovisningen.

Strax därefter bytte dock gruppen strategi på hemmaplan. Albert Hein, Aholds ledande kedja och den största spelaren på den holländska marknaden, startade ett priskrig där man kraftigt sänkte priserna på de egna märkesvarorna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094