23948sdkhjf

Kritik mot svensk matbyråkrati

Finländska mejerijättarna Valio och Raisio är starkt kritiska mot Sveriges nya regler för mervärdesmat (functional foods).

- Det är ofattbart att tvinga oss att göra två kliniska undersökningar för varje enskild gefilusprodukt, säger Valios forskningschef Annika Mäyrä-Mäkinen till Dagens Industri.

De svenska reglerna ändrades hösten 2002. För att få marknadsföra en produkt som mervärdesmat krävs ett godkännande av Swedish Nutrition Foundation, som KF, LRF, Livsmedelsföretagen, Svensk Handel och Livsmedelshandlarförbundet, SSLF, står bakom.

- Vi har forskat i gefilusbakterier i 17 år. Vi har otaliga kliniska undersökningar för ämnet i tablettform. Vi kan dokumentera positiva hälsoeffekter. Det kan inte vara så att vi dessutom måste lägga fram två kliniska undersökningar för varje enskild produkt, säger Annika Mäyrä-Mäkingen till tidningen.

Raisio, som säljer margarinet Benecol, som ska sänka halterna av kolestorol i blodet, är lika kritiskt:

- Vi kan visa upp till 30 kliniska tester. Vi har inga problem i övriga Europa. Sverige och Danmark har de krångligaste reglerna, säger Taru Narvanmaa, ansvarig för investerarrelationer på Raisio, till DI.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078