23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Fri Köpenskap
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Inget entydigt samband akrylamid – cancer.

Mängden akrylamid ökar tio gånger om pommes frites tillagas för lång tid. Nivåer på 3 000 mikrogram i ugnstekt pommes frites har uppmätts, skriver Upsala Nya Tidnings nätupplaga.

Tidningen refererar till de första resultaten i en ny potatisstudie från Livsmedelsverket. Verkets råd är därför att undvika tillagning som gör potatisen gyllenbrun.



Då larmet om akrylamid kom förra våren konstaterade forskarna att akrylamid orsakade cancer i djurförsök. Livsmedelsverket ansåg att cancer på grund av akrylamid var den största enskilda cancerrisken av något ämne i maten.



Men nu säger Lilianne Abramsson Zetterberg, gentoxikolog på Livsmedelsverket, att det i det närmaste lär bli omöjligt att hitta ett entydigt samband mellan akrylamid och cancer. En anledning till detta är att akrylamid finns i så många livsmedel.



- Jag tror att man måste titta på andra parametrar för att göra en riskanalys. Djurstudierna måste förbättras, man måste göra bättre undersökningarna av hur mycket akrylamid vi har i blodet, liksom att bättre undersöka människors möjlighet att reparera DNA, säger hon till Upsala Nya Tidning.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.079