23948sdkhjf

Kan tänka sig nolltolerans

Fler poliser, effektivare utnyttjande av dagens poliser och New York-modell med prioritering av och nolltolerans mot lindriga brott för att förebygga svårare brott kan vara en väg väl värd att ta efter i Sverige. Det var några förslag som Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund förde fram vid ett seminarium vid förbundets kongress i Göteborg på söndagen.

- Om handelsföretagen och polisen tillsammans med andra aktörer samarbetar och skapar tryggare och trevligare handelsplatser kan brottsligheten minimeras. Även häleri- och smuggelverksamhet måste bekämpas så att seriösa handelsföretag inte konkurreras ut av oseriösa verksamheter, sade Dick Malmlund enligt ett pressmeddelande.

Andra exempel som Malmlund anser skulle öka handelns säkerhet är om rättsväsendets attityd till rån blir strängare.

- Att bli utsatt för ett rån är för den enskilde individen en svår kränkning. Alla väpnade rån ska därför klassas som grova, oavsett om det är ett skjutvapen, något annat vapen eller en attrapp som används.

Dick Malmlund framhöll även att en effektivare snatteribekämpning skulle bidra till ökad säkerhet i handeln.

- Det är viktigt att bekämpa snatteri eftersom det är en inkörsport till grövre brottslighet. Alla snatteriärenden kan slutföras direkt i butiken med snabba ordningsböter som skapar tydlighet mellan brott och påföljd. Därför måste snatterier få högre prioritet inom polisen.

En möjlighet är att butiker i ett område bildar en samverkansgrupp med polisen, bevakningsföretag, fastighetsägare och kommunen. På många håll i landet finns redan lokala brottsförebyggande råd där representanter från handeln ingår.

- En målsättning kan vara att göra området svårjobbat för snattare. Fler personer kan gripas och snatterierna kan minskas genom att öka samarbetet mellan polis, väktare och butikskontrollanter samt höja säkerhetsmedvetandet hos butikspersonal, framhöll Dick Malmlund.

Han sade också att flödet till häleributikerna måste stoppas genom snabbare och effektivare utredningsrutiner och kartläggningar av häleributikerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078