23948sdkhjf

"Moberg öppen att sälja allt"

Enligt Dagens Industri har den nederländska detaljhandelsjätten Royal Aholds nye vd, förre Ikea-chefen Anders Moberg, sagt till nyhetsbyrån Bloomberg att han är beredd att sälja vilken som helst av koncernens verksamheter.

Dagens Industri uppger att Anders Moberg inte ger några andra intervjuer för närvarande, utan att han först vill välja strategi och sätta sig in i koncernens många verksamheter.

Tidigare har Royal Ahold meddelat att koncernen kommer att avveckla verksamheter som inte tillhör kärnan, det vill säga företag i Sydamerika och Asien.

Orsaken är att Royal Ahold måste försöka minska sin skuldsättning, som uppgår till cirka 100 miljarder kronor.

Royal Ahold äger bland annat Ica Ahold, etta på den svenska dagligvarumarknaden och en stor aktör i Norge och Baltikum. DI bedömer dock att Ica inte är till salu, eftersom företaget i fjol levererade en vinst på hela 1,6 miljarder kronor efter skatt.

Anders Moberg tillträdde som vd och koncernchef i Royal Ahold i början av månaden. Hans företrädare, holländaren Cees van der Hoeven, avgick efter att en bokföringsskandal blev offentlig i februari. Då meddelade Royal Ahold att inkomsterna i det amerikanska dotterbolaget US Foodservice överdrivits med 550 miljoner dollar. En granskning, utförd av Pricewaterhous Coopers, kom senare fram till att det rör sig om 880 miljoner dollar under tre år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078