23948sdkhjf

FT: "Ahold kan fortsätta stiga"

I lördagens Lex Column skriver Financial Times att Royal Aholds aktie kan fortsätta att stiga. Tidningen konstaterar att försäljningen, enligt fredagens kvartalsrapport, var den bästa på ett år samt att tillväxten i Aholds amerikanska detaljhandelsföretag var oväntat stark. Under måndagens tidiga handel på Amsterdambörsen sjönk dock Ahold-aktien med knappt tre procent.

Mer förvånande är, skriver tidningen, att Aholds amerikanska grossist US Foodservice på det hela var opåverkat av den bokföringsskandal som uppdagades i företgaet och skakade hela koncernen. Skandalen bidrog till att aktien föll snabbt med 70 procent, till som lägst 2:39 euro. Tidningen skriver att det fortfarande kan finnas amerikanska kunder som vill byta grossist, men konstaterar också att US Foodservices vikande försäljningstrend de facto stannade av under första kvartalet i år.

Financial Times skriver att kvartalsrapporten är ännu en god nyhet, som kommer efter att Ahold i förra veckan meddelade att US Foodservice är det enda bolaget i koncernen där man funnit allvarliga oegentligheter i bokföringen. Enligt Pricewaterhouse Coopers, som på Royal Aholds uppdrag granskat bokföringen, handlar det om att försäljningen under tre år överdrivits med 880 miljoner dollar.

Tidningen konstaterar också att Ahold har verkat oberört beträffande frågan om koncernens ekonomiska styrka. Även om aktiens värde har mer än fördubblats sedan bottennivån, kan kursen stiga betydligt över fredagens slutkurs på 6:91 euro i Amsterdam, skriver Financiel Times.

Tidningen betonar dock att det fortfarande finns oklarheter, särskilt om den verkliga lönsamheten i US Foodservice under de år som försäljningssiffrorna överdrevs. Aktien kommer att förbli instabil, särskilt för att skulderna fortsätter att tära på det egna kapitalet.

Men så länge Ahold kan visa en fast kurs och publicerar resultaten för 2002 och även kan presentera en rimlig strategi för att reducera skulderna, så består uppsidan, slutar Financial Times sin analys.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063