23948sdkhjf

Handeln kräver nytt sjuklöneförslag

"Regeringens förslag om att överföra en ännu större del av ansvaret direkt till arbetsgivarna kommer inte att leda till lägre sjukfrånvaro. Förslaget medför tvärtom ökade negativa konsekvenser", skriver Svensk Handel i ett pressmeddelande. Vid förbundets kongress i Göteborg på måndagen krävdes att regeringen skrotar det nuvarande förslaget och arbetar fram ett nytt.

I pressmeddelandet skriver Svensk Handel att förslaget "innebär högre kostnader för företagen, vilket minskar utrymmet för nyanställningar.

Organisationen konstaterar vidara att "i dag står en rekordstor andel arbetsföra utanför arbetsmarknaden. Endast 75 procent av alla mellan 20 och 64 år arbetar. Drygt en miljon klassas som sjuka, förtidspensionerade eller arbetslösa. Att i detta prekära läge komma med ett förslag som stänger ute ännu fler från arbetsmarknaden är direkt olämpligt".

Kongressen enades om följande uttalande om att regeringen ska skrota förslaget och utarbeta ett nytt:

"Svensk Handels stämma förkastar regeringens sjuklöneförslag, som riksdagen ska besluta om den 12 juni. Det höjer tröskeln för dem som redan idag har svårt att komma in på eller tillbaka till arbetsmarknaden.

Svensk Handel uppmanar regeringen och riksdagsledamöterna från socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet att dra tillbaka förslaget om en extra sjuklönevecka. Regeringen måste istället i samverkan med näringslivet utarbeta ett nytt förslag som skapar förutsättningar för tillväxt, nya arbetstillfällen och ett friskare Sverige".

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08