23948sdkhjf

Ahold sålde holländsk kedja

Den nederländska detaljhandelsjätten Royal Ahold har sålt De Tunien, en holländsk kedja för naturprodukter till amerikanska NBTY. Försäljningen inbringar 16 miljoner euro i kontanter och omfattar 41 egna butiker samt 25 franchisedrivna butiker.

De Tunien säljer naturmedel, hälsotillskott, presentartiklar samt skönhets- och hälsovårdsprodukter. Företagets holländska butiker kommer nu att ingå i Holland & Barret Europe Ltd, ett brittiskt dotterbolag till NBTY. Senast den 28 december i år ska butikerna vara helt integrerade i det brittiska bolaget, skriver Royal Ahold i ett pressmeddelande.

Royal Ahold pressas hårt av en bokföringsskandal i det amerikanska dotterbolaget US Foodservice. Enligt koncernen överdrevs intäkterna under tre år med 880 miljoner dollar, vilket ledde till att koncernchefen Cees van der Hoeven avgick och ett kraftigt fall för Ahold-aktien.

Sedan det blev klart att svensken Anders Moberg blir ny koncernchef har aktiens värde mer än fördubblats, jämfört med bottennoteringen då skandalen briserade i februari. När bolaget presenterade oväntat starka försäljningssiffror på fredagen tog aktien ett glädjeskutt med över 12 procent i både Amsterdam och New York.

Ahold brottas också med att kunna betala tillbaka en låneskuld på omkring 13 miljarder euro, och har förklarat att man ska avvyttra sådant som inte hör till kärnverksamheten. Det rör sig främst om företag i Sydamerika och Asien. Men enligt Dagens Industri har den nye koncernchefen Anders Moberg sagt sig vara beredd att i princip avyttra allt.

I lördagens Lex Column skrev Financial Times att det finns skäl att tro att Royal Ahold-aktien kan komma att stiga ännu mer, om bolaget lyckas fortsätta presentera goda försäljningssiffror och göra det troligt att lånen kan betalas tillbaka.

Royal Ahold äger halva Ica Ahold, som är marknadsledande på dagligvaror i Sverige och en stor aktör i Norge och Baltikum.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062