23948sdkhjf

Affär skapar nordisk-baltisk börs

OM, som äger Stockholmsbörsen, lägger ett bud på HEX, som driver börserna och värdepapperscentralerna i Finland, Estland och Lettland. Målet är att på några års sikt skapa en integrerad nordisk och baltisk marknad för notering, handel, clearing, settlement och registrering av värdepapper. De sammanslagna bolagen får drygt 2 000 medarbetare i 13 länder.

OM bjuder 2,5 nyemitterade aktier för varje aktie i HEX. Totalt värderar erbjudandet aktierna i HEX till 1,6 miljarder kronor.


Styrelsen för HEX rekommenderar aktieägarna att säga ja till affären, enligt ett gemensamt pressmeddelande från OM och HEX.

Enligt planerna ska styrelsen i det nya bolaget, OM HEX, utse Magnus Böcker till tillförordnad vd och koncernchef medan Per E. Larsson lämnar sin befattning som vd för OM den 30 maj.

Samgåendet väntas leda till årliga besparingar på cirka 180 miljoner kronor före skatt, med full effekt inom tre år. Transaktions- och omstruktureringskostnaderna uppskattas till 360 miljoner kronor före skatt.

Syftet med samgåendet är att skapa en integrerad nordisk och baltisk marknad för notering, handel, clearing, settlement och registrering av värdepapper. Genom samgåendet skapas OM HEX, en ledande leverantör av marknadsplatstjänster och transaktionsteknologi, skriver bolagen i sitt gemensamma pressmeddelande.

Det nya bolagets verksamhet kommer att organiseras i två divisioner; HEX Integrated Markets, norra Europas största värdepappersmarknad med 80 procent av den nordiska aktiemarknaden, och OM Technology, som enligt pressmeddelandet är en ledande leverantör av transaktionsteknologi till finans- och energimarknader världen över.

Enligt OM och Hex kommer samgåendet att skapa fördelar för noterade bolag, medlemmar och investerare. Exempel på fördelar är förbättrad likviditet, effektivare tillgång till marknadsplatsen för medlemmarna, bredare tjänsteutbud samt lägre kostnader vid anslutning till de nordiska marknaderna.

Andra fördelar med samgåendet uppges vara att det skapar värden för bolagens aktieägare genom betydande kostnadsbesparingar till följd av effektivisering av verksamheterna och implementering av OM Technologys handels- och värdepappershanteringssystem inom HEX.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109