23948sdkhjf

"375 000 nya jobb möjliga"

Vid Svenskt Näringslivs stämma på onsdagen presenterade den nyvalda vice ordföranden Signhild Hansen en färsk Temomätning som undersökt hur Sveriges småföretag ser på viljan och möjligheten att expandera och anställa fler. Med nio konkreta förändringar skulle de små företagen kunna skapa 375 000 nya jobb.

Signhild Hansen driver tillsammans med sin make Svenska Lantchips i Södertälje. På onsdagen valdes hon till vice ordförande i Svenskt Näringslivs styrelse.

I samband med sitt tillträde presenterade Signhild Hansen en färsk Temoundersökning där 800 småföretagare med mellan 1-49 anställda fått bedöma effekterna på sysselsättningen i det egna företaget av nio konkreta reformer.

Landets småföretagare ser mörkt på företagsklimatet. Endast 17 procent anser att företagsklimatet är bra. Enbart 5 procent tycker att företagsklimatet blivit bättre de senaste tre åren. Men företagarna är samtidigt fyllda av optimism och ambitioner: 86 procent är intresserade av att expandera verksamheten. Men då krävs förändringar.

De 800 tillfrågade företagarna har fått bedöma nio konkreta åtgärder utifrån det egna företagets perspektiv. Frågorna rör alltifrån sänkt arbetsgivaravgift, reformerat sjuklönesystem och minskad regelbörda till förbättrade attityder. För varje fråga har företagarna fått bedöma hur en förändring skulle påverka deras vilja att nyanställa och hur många nya jobb som skulle kunna skapas.

Slutligen har de bedömt hur sysselsättningen i det egna företaget skulle förändras om alla förändringarna genomfördes.

Omräknat till landets alla företag med 1-49 anställda skulle ett genomförande av alla nio reformer kunna leda till 375 000 nya jobb. Det motsvarar en ökning av antalet anställda i småföretagen med en tredjedel.

- Jag är helt övertygad om att det är i småföretagen den verkliga tillväxtpotentialen finns, säger Signhild Hansen enligt ett pressmeddelande.

Hon anser att det räcker med att titta på det egna företaget:

- Självklart vill jag växa och anställa fler, bara förutsättningarna finns. Så är det för de flesta små företag. Det är ett gemensamt ansvar att se till att förutsättningarna är rätt, så att denna expansion verkligen kan bli av. Det är så vi kan få fart på den svenska tillväxtmotorn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079