23948sdkhjf

WHO vill stoppa cigarettreklam

Bilder på cancersjuka lungor på cigarettpaketen, stopp för milda cigaretter, högre skatter och förbud mot tobaksreklam. Det väntar efter att världens första konvention om tobaksbekämpning antogs av Världshälsoorganisationen, WHO, på onsdagen, skriver Svenska Dagbladet.

Konventionen rekommenderar bland annat reklamförbud eller starka begränsningar av tobaksreklam. En annan rekommendation är att en tredjedel av baksidan på ett cigarettpaket ska täckas med hälsovarningar, även bilder på cancersjuka munnar, svalg och lungor. Beteckningar som mild och light ska förbjudas.

Konventionen är ett resultat av fyra års arbete, och alla de 192 medlemsländerna har skrivit under den. Enligt SvD träder den i kraft när 40 av WHO:s medlemsstater har ratificerat dokumentet, en process som väntas ta ytterligare två år.

Antitobakskonventionen är däremot inte juridiskt bindande. Om ett land inte skärper sina lagar mot bland annat tobaksreklam kan WHO inte göra så mycket annat än uppmana landet att följa konventionen.

.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078