23948sdkhjf

Ny bokföringsskandal i Ahold

Skandaldrabbade Royal Ahold chockerade investerarna på måndagen när koncernen avslöjade bevis för ett nytt bokföringsbedrägeri i ett amerikanskt dotterbolag, skriver Financial Times.

Enligt tidningen uppgav Ahold att man funnit medvetna avvikelser i bokföringen på Tops Market, en dagligvarukedja som Ahold förvärvade 1991.

Oegentligheterna beskrivs som vanskötsel av intäkterna och missbruk av allmänt accepterade bokföringsprinciper och uppgår till cirka 29 miljoner dollar [drygt 225 miljoner kronor], som nu måste dras från intäkterna före skatt.

Avslöjandet kom mindre än två veckor efter att Royal Aholds styrelseordförande Henny de Ruiters försäkrade investerare att han inte kände till några andra problem än de som redan var offentliga, konstaterar tidningen.

Det som åsyftas är den bokföringsskandal i dotterbolaget US Foodservice som blev allmänt känd i februari. Till att börja med uppgav Royal Ahold att det handlade om att intäkterna överdrivits med 550 miljoner dollar, vilket senare justerades till hela 880 miljoner dollar [nära 7 miljarder kronor].

Royal Aholds aktier har på ett år förlorat hälften av sitt värde. Men avslöjandet på måndagen ledde inte till några större kursrörelser. Aktien föll med måttliga 3 procent på Amsterdambörsen, till 6:26 euro, skriver Financial Times.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078