23948sdkhjf

Kungen ratar Östersjötorsk

Kung Carl Gustaf försöker att avstå från att äta Östersjötorsk, skriver Metro som citerar TT.

- Jag har inte slutat äta fisk, men man kan välja vad man äter. Jag försöker undvika att äta Östersjötorsk, sade han till TT.

Kungen var på måndagen på besök vid Askölaboratoriet i Stockholms skärgård. Världsnaturfonden (WWF) höll årsmöte och kungen, som är fondens ordförande, passade på att uppdatera sig om miljöläget i Östersjön genom att tala med forskarna på laboratoriet.

När forskarna kom in på fiskeproblematiken och utfiskningen av många arter, främst torsken, sade kungen att han är djupt bekymrad över läget:

- Det är viktigt att ansträngningarna för att hitta lösningar fortsätter. Jag tror att det behövs mer kraftfulla åtgärder för att komma till rätta med problemen, sade kung Carl Gustaf till TT.

Han stödjer helhjärtat den fiskeguide som Världsnaturfonden (WWF) tagit fram som hjälp till konsumenterna.

- Det är ett bra sätt att upplysa människorna. Jag försöker själv följa råden, även om jag inte går ner till butiken själv och handlar varje dag, sade han med ett leende enligt TT.

Kungen uttryckte även viss oro över fritidsfiskets effekter på vissa bestånd. Studier visar att exempelvis gädda och abborre minskat i många områden, en nedgång som möjligen kan bero på alltför hårda uttag av sportfiskarna, rapporterar TT.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094